Wat zijn bruinkool briketten?

Natuurlijke hulpbronnen worden steeds schaarser en milieubewustzijn groeit. Dit heeft geleid tot een grotere interesse in alternatieve brandstoffen voor verwarming, zoals bruinkoolbriketten. In deze blogpost zullen we bespreken wat bruinkoolbriketten zijn en waarom ze nuttig kunnen zijn voor gebruik in een houtkachel.

Wat zijn bruinkoolbriketten?

Bruinkoolbriketten, ook wel bruinkoolpellets genoemd, zijn samengeperste blokken gemaakt van bruinkoolpoeder. Bruinkool is een type steenkool dat zich in de vroege stadia van koolvorming bevindt en een hoger vochtgehalte heeft dan bijvoorbeeld antraciet of bitumineuze kolen. Om bruinkool geschikt te maken als brandstof, wordt het gedroogd en vermalen tot een fijn poeder. Vervolgens wordt dit poeder samengeperst tot briketten met behulp van hoge druk en soms bindmiddelen om de stevigheid te vergroten.

Waarom zijn bruinkoolbriketten nuttig voor een houtkachel?

  1. Efficiënt gebruik van hulpbronnen: Het gebruik van bruinkoolbriketten is een vorm van hergebruik van een anders mogelijk onbenutte hulpbron. Bruinkool is overvloedig beschikbaar en relatief goedkoop in vergelijking met andere fossiele brandstoffen. Door het om te zetten in briketten, wordt de bruinkool efficiënter benut.
  2. Schone verbranding: Bruinkoolbriketten kunnen een schonere verbranding bieden in vergelijking met gewoon hout. Omdat ze minder vocht bevatten dan onbehandeld bruinkool, produceren ze over het algemeen minder rook en as. Dit kan de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren en de noodzaak van regelmatig schoonmaken van de kachel verminderen.
  3. Langere brandtijd: Bruinkoolbriketten hebben een hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze veel warmte produceren in verhouding tot hun volume. Dit resulteert in een langere brandtijd, waardoor je minder vaak brandstof hoeft toe te voegen aan de kachel. Dit is vooral handig tijdens koude wintermaanden.
  4. Milieuvriendelijkere optie: Hoewel bruinkool nog steeds een fossiele brandstof is en CO2-uitstoot veroorzaakt bij verbranding, kan het gebruik van briketten met een hogere efficiëntie leiden tot minder uitstoot per eenheid warmte. Bovendien draagt het hergebruiken van bruinkool bij aan het verminderen van de behoefte aan nieuwe mijnbouwactiviteiten.
  5. Gemakkelijke opslag en hantering: Bruinkoolbriketten zijn compact en gemakkelijk op te slaan en te vervoeren. Ze vereisen ook minder opslagruimte dan onbehandelde bruinkool.

Conclusie

Bruinkoolbriketten zijn een interessante optie voor gebruik in houtkachels vanwege hun efficiëntie, schonere verbranding, langere brandtijd en milieuvriendelijkere eigenschappen. Het is echter belangrijk op te merken dat ze nog steeds fossiele brandstoffen zijn en dat het gebruik ervan gepaard gaat met enige milieubelasting. Voor wie op zoek is naar een alternatieve brandstof voor verwarming, kunnen bruinkoolbriketten echter een praktische keuze zijn om de warmte in huis te behouden terwijl ze ook rekening houden met milieubewuste overwegingen. Vergeet niet de lokale voorschriften en milieunormen te controleren voordat je bruinkoolbriketten in je houtkachel gebruikt, en overweeg ook duurzamere alternatieven zoals houtpellets of hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en warmtepompen.

Ben je op zoek naar goede bruinkool voor in houtkachel? Dit kan je hier bestellen!